Actualitat

 • Dilluns, 27 d'octubre de 2014

  Un nou mètode computacional permet analitzar els canvis genètics de pacients amb càncer en poques hores

  L’IDIBAPS i el Clínic han participat en el desenvolupament d’un nou mètode computacional que fa possible la detecció ràpida, precisa i senzilla dels canvis genòmics responsables de l’aparició i progressió de tumors. La recerca la publica en el darrer número la prestigiosa revista Nature Biotechnology. Aquesta metodología, denominada SMUFIN (Somatic Mutations Finder), és capaç d’analitzar el genoma complert d’un tumor i detectar les seves mutacions en poques hores. A més, aconsegueix localitzar alteracions que fins ara quedaven ocultes fins i tot amb mètodes que requerien l’ús de supercomputadors durant setmanes.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 6 d'octubre de 2014

  L’IDIBAPS al CCCB: Ajudem a desxifrar el cervell

  El passat 30 de setembre, en el marc de l’exposició “Big Bang Data” del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Dr. Albert Compte, cap del grup IDIBAPS Neurobiologia Teòrica de Circuits Corticals i el Dr. Jaime de la Rocha, integrant del mateix grup, van impartir el taller “Ens ajudes a desxifrar el cervell? Projectes a gran escala per a desxifrar el cervell”. Els participants en aquesta activitat van poder conèixer de primera mà de quines eines disposen els investigadors en l’àmbit de les neurociències i la utilitat de les grans bases de dades per a avançar en la recerca en aquest camp. A més, van contribuir, a través de les aplicacions que van presentar els investigadors i seguint les seves indicacions, a conèixer una mica millor el funcionament del cervell.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 6 d'octubre de 2014

  Les mutacions en calreticulina ajuden a diagnosticar neoplàsies mieloproliferatives ocultes en pacients amb trombosi esplàcnica

  Les neoplàsies mieloproliferatives (cromosoma Fildadelfia-negatives) són la causa més comuna de les trombosis esplácniques, encara que sovint queden emmascarades. Un estudi liderat per l'IDIBAPS ha trobat que l’screening de les mutacions en el gen que codifica la calreticulina (CALR) incrementa el nombre de diagnòstics d'aquest tipus de neoplàsies i pot reduir la necessitat d'estudis addicionals, com la biòpsia de moll de l’os, en alguns pacients. Es tracta del primer estudi a avaluar la freqüència d'aquestes mutacions en un nombre elevat de pacients.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 23 de setembre de 2014

  Art i ciència de la mà en el primer taller d’sketching científic a l’IDIBAPS

  L’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) va celebrar el passat dissabte 20 de setembre el seu primer taller ciutadà de dibuix urbà al natural (sketching). La iniciativa, promoguda per l’IDIBAPS amb la col·laboració de Drawing on Location School, va ser un èxit, tant de participació com d’organització. Cent persones amb talent pel dibuix i curiositat per la ciència, i un equip organitzador de trenta persones es van aplegar en aquesta original jornada de portes obertes.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 23 de setembre de 2014

  Un estudi proteòmic demostra que Akt1 és clau en la inducció de l'angiogènesi

  Un grup d'investigadors de l'IDIBAPS encapçalat pel Dr. Manuel Morales-Ruiz, del servei de Bioquímica i Genètica Molecular de l'Hospital Clínic i membre del grup Fisiopatologia i tractament de l'ascites i del trastorn de la funció renal en la cirrosi hepàtica de l'IDIBAPS, han descobert el mecanisme pel qual Akt1, un enzim implicat en el creixement, la supervivència i el to vascular de les cèl·lules endotelials, promou l’angiogénesis. L’estudi s'ha dut a terme en col·laboració amb la Universitat de Yale i ha sortit publicat en la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). En aquest treball també hi ha participat el Dr. Juan Rodríguez Vita, investigador postdoctoral del grup del Dr. Morales contractat a través del Biotrack Programme, el programa d'incorporació d'investigadors postdoctorals de l'IDIBAPS cofinançat per la Comissió Europea a través de les Accions Marie Curie (categoria COFUND).

  Llegir la resta de l'entrada

AnteriorSegüent

Agenda

 • dilluns, 3 de novembre de 2014 · Special Seminar In memoriam Dr Magda Heras

  Bernard J. Gersh, M.B., Ch.B., D.Phil.

  Professor of Medicine at Mayo Clinic College of Medicine

  The epidemic of cardiovascular disease in the developing world: Global implications
  Dia:
  03/11/2014
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h
 • dilluns, 17 de novembre de 2014 · IDIBAPS SEMINAR

  Prof. Marc Y. Donath, MD

  Endocrinology, Diabetes & Metabolism University Hospital Basel Petersgraben 4 CH-4031 Basel (Switzerland)

  Targeting inflammation in the treatment of type 2 diabetes: time to start
  Dia:
  17/11/2014
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h
 • dilluns, 24 de novembre de 2014 · Cicle de divulgació científica "A la Recerca de la Salut"

  Dra. Núria Guañabens

  Cap de l’equip Colèstasi i patologia òssia, IDIBAPS i Cap de Servei de Reumatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona

  Les malalties reumàtiques, les grans desconegudes
  Dia:
  24/11/2014
  Lloc:
  Auditori Centre Cívic Urgell (Comte d’Urgell 145).
  Horari:
  18:00h
 • dijous, 4 de desembre de 2014 · IDIBAPS IN-HOUSE SEMINAR

  Pere Santamaria MD, PhD

  IDIBAPS Group Leader Pathogenesis and treatment of Autoimmunity

  Treating autoimmune inflammation by expanding antigen-specific lymphocyte regulatory networks in vivo
  Dia:
  04/12/2014
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h

Més actes