Actualitat

 • Dissabte, 16 de desembre de 2017

  Una nova combinació d’antibiòtics permet tractar el 60% de les pneumònies hospitalàries

  Un estudi publicat a la revista The Lancet Infectious diseases demostra la capacitat d’un nou antibiòtic (ceftazimida-avibactam) per tractar les pneumònies intrahospitalàries, entre les que es troba la pneumònia associada a la ventilació mecànica. Té una eficàcia similar al tipus d’antibiòtics més emprat en l’actualitat per tractar la infecció, els carbapenems, però té l’avantatge de superar problemes derivats de la seva administració, com la resistència de certs bacteris. L’investigador principal de l’estudi i primer signant de l’article és el Dr. Antoni Torres, Cap de la Unitat de Vigilància Intensiva Respiratòria (UVIR) de l’Hospital Clínic i de l’equip Investigació aplicada en malalties respiratòries infeccioses, malalt crític i càncer de pulmó de l’IDIBAPS.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 14 de desembre de 2017

  Identificada una proteïna del sistema immunitari que ajuda a les cèl·lules canceroses en la progressió dels tumors

  Investigadors de l'IDIBAPS han identificat una proteïna que fa que les cèl·lules immunitàries del propi organisme col·laborin amb les cèl·lules canceroses per promoure la progressió dels tumors. A més han demostrat que una expressió elevada aquesta proteïna en les cèl·lules immunitàries s'associa amb un pitjor pronòstic de les pacients de càncer d’ovari. El treball, que publica la revista EMBO Journal, ha estat realitzat en el Grup de Regulació Transcripcional de l'Expressió Gènica , un grup ICREA a l'IDIBAPS. La primera signant de l'article és la Dra. Marlies Cortes, experta en l'estudi de la resposta immunitària en inflamació i càncer.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 12 de desembre de 2017

  Barcelona Liver Bioservices, una spin-off de l’IDIBAPS per al disseny i desenvolupament d’estudis pre-clínics en malalties hepàtiques

  El passat mes d’octubre es va constituir Barcelona Liver Bioservices (BLB), una spin-off de l’IDIBAPS per al disseny i desenvolupament d’estudis pre-clínics en el camps de les malalties hepàtiques i l’hepatotoxicitat. Els co-fundadors són Jordi Gracia-Sancho, cap del grup Biologia vascular hepática de l’IDIBAPS, CEO temporal i CSO de la companyia; Rosa Villa, investigadora del CSIC; Jaume Bosch, cap de l’equip Hemodinàmica hepàtica i hipertensió portal; i Joan Carles Garcia-Pagan, cap del grup Regulació de la microcirculació hepàtica en la cirrosi i malalties vasculars hepàtiques de l’IDIBAPS.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 7 de desembre de 2017

  El redisseny d’una tècnica d’edició genètica permet crear una eina de medicina de precisió que no danya l'ADN

  Científics del Salk Institute (La Jolla, Califòrnia) han creat una nova versió de la tecnologia d'edició del genoma CRISPR/Cas9 que els permet activar gens sense crear ruptures en l'ADN, és a dir, sense canviar-ne la seqüència. Així s'evita un dels principals obstacles en l'ús tecnologies d'edició genètica per tractar malalties humanes. En l'estudi, que publica avui la revista Cell, els investigadors han utilitzat aquest nou enfocament en el tractament de diverses malalties, com la diabetis, la malaltia renal aguda i la distròfia muscular, en models de ratolins.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Divendres, 1 de desembre de 2017

  Frenar les noves infeccions, el repte en la lluita contra el VIH

  L’Hospital Clínic de Barcelona i l’IDIBAPS s’adhereixen a la commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA que se celebra cada 1 de Desembre. El Clínic-IDIBAPS és referent en l’abordatge integral de la malaltia, tant des de la vessant assistencial com en la de recerca. Es participa i es coordinen nombrosos projectes de recerca que tenen per objectiu avançar en el control i en el tractament de la malaltia des de la vessant clínica (noves molècules i estratègies de tractament), bàsica (vacunes preventives i profilàctiques) i social. En aquest sentit, es busquen noves modalitats de control del pacient mitjançant aplicacions per a dispositius mòbils i programes de prevenció.

  Llegir la resta de l'entrada

AnteriorSegüent

Agenda

 • dimecres, 20 de desembre de 2017 · IDIBAPS In-house Seminar

  Jordi Bruix, MD PhD

  IDIBAPS Team Leader Hepatic oncology

  Liver cancer: a never ending research challenge
  Dia:
  20/12/2017
  Lloc:
   Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building Rosselló 149-153 Barcelona
  Horari:
  15:00
 • divendres, 22 de desembre de 2017 · Campus Clinic Cancer Seminar

  Susana Puig, PhD

  IDIBAPS Team Leader Melanoma: imaging, genetics and immunology

  Genetics and immunology in melanoma
  Dia:
  22/12/2017
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building Rosselló 149-153 Barcelona
  Horari:
  13:15

Més actes