Actualitat

 • Dimarts, 31 de juliol de 2018

  Investigadors de l’IDIBAPS aprofundeixen en la funció de l’espermatozoide en el desenvolupament embrionari

  Investigadors de l’IDIBAPS han analitzat les proteïnes de l’espermatozoide humà per identificar-ne l’origen i determinar la seva rellevància durant la fecundació, l’embriogènesi i l’herència epigenètica. Han pogut identificar les proteïnes que tenen un origen patern i demostren que l’espermatozoide té una funció més enllà del transport del DNA. L’estudi l’ha coordinat Rafael Oliva, consultor sènior del Centre de Diagnòstic Biomèdic de l’Hospital Clínic, cap del grup Biologia molecular de la reproducció i desenvolupament de l’IDIBAPS i catedràtic de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona. Meritxell Jodar i Judit Castillo, investigadores del mateix grup de l'IDIBAPS i l'esmentada Facultat de la UB, també signen l’estudi publicat a Human Reproduction Update.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 30 de juliol de 2018

  Demostren l’eficàcia de les estatines en les fases més avançades de la cirrosi en un model animal

  Investigadors de l’IDIBAPS publiquen un estudi a la revista Gastroenterology que demostra, en un model preclínic, que les estatines milloren la supervivència i els símptomes característics de la fase més avançada de la cirrosi, la insuficiència hepàtica aguda sobre crònica. L’article, a més, descriu i valida el primer model animal per a aquesta malaltia, que ha permès dur a terme els estudis d’eficàcia amb el tractament. El treball l’han coordinat Jordi Gracia-Sancho, cap del grup Biologia Vascular Hepàtica de l’IDIBAPS i investigador del CIBEREHD, i Jaume Bosch, investigador emèrit del mateix grup i del CIBEREHD, i els primers autors són Dinesh Tripathi i Marina Vilaseca, investigadors de l’equip.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Divendres, 27 de juliol de 2018

  L’IDIBAPS rep dos ajuts de la Fundació Bancària “la Caixa” per projectes de recerca biomèdica

  Investigadors de l’IDIBAPS han rebut dos ajuts en la primera convocatòria de la Fundació Bancària “la Caixa” per a projectes de recerca biomèdica. Es tracta d’Elias Campo, director de l’IDIBAPS i director de recerca de l’Hospital Clínic i cap de l’equip Oncomorfologia funcional humana i experimental de l’IDIBAPS, i de Josep Dalmau, professor ICREA de l’IDIBAPS, on lidera l’equip Neuroimmunologia clínica i experimental i consultor del Servei de Neurologia de l’Hospital Clínic. Un total de 20 projectes han estat seleccionats en aquesta primera edició del programa. José Tomás Ortiz, investigador del grup Aritmies, Resincronització i Imatge Cardíaques de l’IDIBAPS, participa en un altre dels projecte finançats liderat pel Dr. Andrés Hidalgo del CNIC.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Divendres, 27 de juliol de 2018

  Un tipus d’immunoteràpia redueix les recaigudes en melanoma d’alt risc

  L’Hospital Clínic de Barcelona ha participat en un estudi publicat al New England Journal of Medicine en el que es demostra que el tractament amb un anticós monoclonal redueix el risc de recaigudes en pacients amb melanoma avançat. La Dra. Susana Puig, cap del Servei de Dermatología del Clínic i del grup Melanoma: Imatge, genètica i immunologia de l’IDIBAPS, ha participat en l’estudi.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 26 de juliol de 2018

  Un estudi revela regions gèniques involucrades en les similituds i diferències entre trastorn bipolar i esquizofrènia

  Un estudi col·laboratiu internacional dut a terme pel Bipolar Disorder and Schizophrenia Working Group of the Psychiatric Genomics Consortium dissecciona genèticament el trastorn bipolar i l'esquizofrènia i identifica diverses regions gèniques involucrades en les similituds i diferències entre els dos trastorns. Eduard Vieta, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Clínic, de l'equip d'investigació en Trastorn Bipolar de l'IDIBAPS i Director Científic del CIBERSAM, és un dels signants de l'estudi publicat a la revista Cell.

  Llegir la resta de l'entrada

Agenda

 • dimecres, 17 d'octubre de 2018 · IDIBAPS In-house Seminar

  Renée Beekman, PhD

  IDIBAPS Junior Researcher. Biomedical epigenomics

  The CLL reference epigenome project and beyond: new insights into the pathogenesis and genetic predisposition of chronic lymphocytic leukemia
  Dia:
  17/10/2018
  Lloc:
   Esteve Auditorium. CEK Building C/ Rosselló, 149-153 | 08036 – Barcelona
  Horari:
  15:00
 • dimecres, 24 d'octubre de 2018 · Liver seminars

  Krista Rombouts, PhD

  Institute for Liver and Digestive Health, University College London (UCL), UK

  Liver vascular biology
  Dia:
  24/10/2018
  Lloc:
  Esteve Auditorium. CEK Building C/ Rosselló, 149-153 | 08036 – Barcelona
  Horari:
  16:00
 • dimarts, 30 d'octubre de 2018 · Neurosciences Seminar

  Albert Giralt, PhD

  UB Junior Researcher. Department of biomedicine

  Development and function/dysfunction of a CA1 pyramidal neuron subtype
  Dia:
  30/10/2018
  Lloc:
  Esteve Auditorium. CEK Building C/ Rosselló, 149-153 | 08036 – Barcelona
  Horari:
  15:00

Més actes