Actualitat

 • Dilluns, 26 de gener de 2015

  L’estabilització d’uns nous mediadors lipídics derivats dels àcids grassos omega-3 disminueix la inflamació al fetge causada per la obesitat

  L’esteatosi hepàtica no alcohòlica (EHNA), o fetge gras, és una malaltia associada  a la obesitat que es caracteritza per una acumulació de greix a les cèl·lules del fetge acompanyada per un procés inflamatori que provoca lesions similars a les que pateixen les persones que consumeixen alcohol en quantitats tòxiques. Un estudi liderat pel Dr. Joan Clària, investigador del grup IDIBAPS Fisiopatologia i tractament de l’ascites i del trastorn de la funció renal a la cirrosi hepàtica i consultor del Servei de Bioquímica i Genètica Molecular de l’Hospital Clínic, demostra per primera vegada que, mitjançant la inhibició de l’enzim responsable de degradar uns mediadors lipídics derivats dels àcids grassos Omega-3, es pot modular la inflamació associada  per l’acumulació hepàtica de greix. A més, aquests compostos, denominats epòxids, fan que les cèl·lules hepàtiques siguin capaces d’eliminar el greix per un procés que degrada components cel·lulars anomenat  autofàgia. En aquest estudi que publica la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) també hi han participat investigadors de la Universitat de Califòrnia (Davis). La primera signant del treball és Cristina López-Vicario, investigadora predoctoral del grup de l’IDIBAPS.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 22 de gener de 2015

  Descobertes dues noves mutacions al colangiocarcinoma que incrementen al 70% les possibilitats terapèutiques

  Un estudi liderat per investigadors de l’IDIBAPS i finançat per l’aecc-Catalunya contra el Càncer de Barcelona ha identificat, per primera vegada, dues alteracions genètiques que es donen en colangiocarcinoma intrahepàtic (iCCA) i que poden constituir una diana terapèutica. A més, s’ha fet un mapa de totes les alteracions moleculars que es troben en aquest tipus de càncer hepàtic i s’ha trobat que un 70% dels pacients té, com a mínim, una d’elles. El Dr. Josep Maria Llovet, professor ICREA del Grup IDIBAPS Oncologia Hepàtica, professor del Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i director del Liver Cancer Program a la Ichan School of Medicine at Mount Sinai (New York), i la Dra. Daniela Sia, investigadora del mateix grup, són l’investigador principal i la primera signant de l’article que publica la revista Nature Communications. En aquest treball també hi ha participat el Dr. Josep Fuster,  del grup d’Oncologia Hepàtica de l’IDIBAPS i Catedràtic de Cirurgia.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 13 de gener de 2015

  El Dr. Joan Rodés, coordinador del Pla Nacional per a l’Abordatge de l’Hepatitis C

  El Dr. Joan Rodés, antic director de l’IDIBAPS i de l'Hospital Clínic i professor emèrit de la Universitat de Barcelona, ha estat escollit pel Ministeri de Sanitat per a coordinar el Pla Estratègic Nacional per a l’Abordatge de l'Hepatitis C que ha posat en marxa el propi Ministeri per donar resposta sobre els nous tractaments per a la malaltia.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 12 de gener de 2015

  La inducció del factor de transcripció KLF2 al fetge millora la cirrosi i la hipertensió portal

  Un estudi liderat per investigadors de l'IDIBAPS demostra, per primera vegada, que la inducció al fetge del factor de transcripció anomenat KLF2 (Kruppel-like factor 2), una proteïna que promou l'expressió de gens vasoprotectors, millora de forma significativa la cirrosi hepàtica i la hipertensió portal. El Dr. Jordi Gracia-Sancho, investigador Ramón i Cajal del grup de IDIBAPS Hemodinàmica hepàtica i hipertensió portal: Hemorràgies digestives per trencament de varius esofàgiques, i el Dr. Jaume Bosch, director del mateix equip, han liderat aquest estudi que publica la revista Gut, la primera autoria del qual comparteixen Giusi Marrone i Raquel Maeso-Díaz. Aquesta investigació s'ha dut a terme en col·laboració amb un equip de la Harvard Medical School & Brigham and Women 's Hospital.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 4 de desembre de 2014

  Cinc metges Clínic-IDIBAPS-CAPSE, premis COMB a l'Excel·lència Professional 2014

  El passat 2 de desembre el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona va celebrar a la ciutat comtal la cerimònia d'entrega dels Premis a l'Excel·lència als metges de que s'han destacat per la seva activitat professional. Enguany, entre la llista de guardonats hi figuren cinc professionals lligats al Clínic-IDIBAPS-CAPSE, com són Jaume Benavent (del Consorci d'Atenció Primària de Salut de l'Eixample CAPSE. Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona); Lluís Bianchi (servei de Radiodiagnòstic del Centre de Diagnòstic per la Imatge del Clínic. Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona. Professor Associat de Radiologia  a la Facultat de Medicina de la UB); Ricard Cervera (cap del servei de Malalties Autoimmunes Sistèmiques de l'Institut Clínic de Medicina Interna i Dermatologia (ICMiD). Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona.); Ramón Estruch (servei de Medicina Interna de l'Institut Clínic de Medicina Interna i Dermatologia (ICMiD) Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona.), i Pilar Varela (cap de l'Àrea de Prevenció de Riscos Laborals i Gestió de Personal. Llicenciada en Medicina per la Universitat de La Laguna.)

  Llegir la resta de l'entrada

AnteriorSegüent

Agenda

 • dilluns, 2 de febrer de 2015 · IDIBAPS SEMINAR

  Prof. Jürgen Rehm PhD

  Director, Social and Epidemiological Research Department, Centre for Addictions and Mental Health (CAMH). Toronto

  What if we screened for alcohol in all new hypertensives?
  Dia:
  02/02/2015
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h
 • dimecres, 4 de febrer de 2015 · Seminari UB. Facultat de Medicina

  Dra. Maria Calvo

  Responsable d'Unitat. Unitat de Microscòpia Òptica Avançada (CCiTUB)

  Microscòpia Òptica Avançada aplicada a la Investigació Biomèdica
  Dia:
  04/02/2015
  Lloc:
  Aula 2 facultat de Medicina
  Horari:
  13:00h
 • dimecres, 4 de febrer de 2015 · IDIBAPS CORE FACILITY SEMINAR

  Rosa Faner, PhD

  CIBERES

  Lung Tissue Transcriptomics: a successful intramural collaboration between the Inflammation and Repair in Respiratory Illnesses’ Group and the Bioinformatics Core Facility.
  Dia:
  04/02/2015
  Lloc:
  Esteve Auditorium, IDIBAPS-CEK Building (c/ Rosselló 149-153, Barcelona)
  Horari:
  15:00h
 • dimecres, 18 de febrer de 2015 · IDIBAPS SEMINAR

  Prof. Juan Carlos Izpisúa

  Professor. Gene Expression Laboratory. Salk Institute for Biological Studies. California

  Regenerative medicine: from the laboratory to the patient
  Dia:
  18/02/2015
  Lloc:
  Aula Magna. Facultat de Medicina. c/ Casanova 143
  Horari:
  15:00h
 • dilluns, 23 de febrer de 2015 · Cicle de divulgació científica "A la Recerca de la Salut"

  Dr. Ricard Cervera

  Cap de l’equip Malalties autoimmunes sistèmiques, IDIBAPS i Cap del Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic de Barcelona

  Les malalties autoimmunes: L’enemic interior
  Dia:
  23/02/2015
  Lloc:
  Auditori Centre Cívic Urgell (Comte d’Urgell 145).
  Horari:
  18:00h

Més actes