Actualitat

 • Dilluns, 24 de novembre de 2014

  L'IDIBAPS celebra un curs per fomentar la recerca translacional en Diabetis

  L'IDIBAPS va celebrar els dies 6,7 i 8 de novembre el "Curs d'Introducció a la Investigació en Diabetis Mellitus", dissenyat per fomentar el coneixement i l'interès dels residents d'últim any i els metges adjunts d'endocrinologia per la investigació translacional en diabetis. Durant el curs, dirigit per la Dra. Anna Novials, cap  del grup IDIBAPS Alteracions moleculars i metabòliques en diabetis i vicepresidenta de la Sociedad Española de Diabetis (SED), es van abordar de manera teòrica i pràctica els recents avenços en biomedicina, l'estudi metabòlic dels pacients i les bases de la genètica i l'epigenètica de la diabetis.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 13 de novembre de 2014

  Identifiquen una proteïna clau en el desenvolupament del càncer de pàncrees

  Investigadors de la UB i l’IDIBAPS han descrit una relació fins ara desconeguda entre la proteïna HNRNPA2B1 i el desenvolupament del càncer de pàncrees. La recerca, publicada a la revista Gastroenterology, ha demostrat que en línies cel·lulars humanes cancerígenes (in vitro i in vivo) aquesta proteïna és essencial per al funcionament de la proteïna KRAS oncogènica, vinculada amb l’inici i la progressió tumoral. La interacció entre HNRNPA2B1 i la proteïna codificada pel gen KRAS és una diana terapèutica potencial per al tractament del càncer de pàncrees, un dels tumors amb més mal pronòstic. L'estudi ha estat dirigt per la Dra. Neus Agell, catedràtica del Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la Facultat de Medicina de la UB i cap de l’equip IDIBAPS Compartiments cel·lulars i senyalització. Carles Barceló, investigador del mateix grup, n'és el primer signant.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimecres, 12 de novembre de 2014

  Un estudi demostra que els elite controllers tenen un perfil genètic similar al de persones no infectades per VIH

  Els elite controllers (EC) són aquelles persones en les que la SIDA no progressa tot i estar infectades pel virus del VIH. Un estudi liderat per l’IDIBAPS i que publica la revista PLOS ONE es centra en saber si aquests EC tenen un perfil genètic específic i diferent al de la resta de pacients amb VIH que els permeti controlar la virèmia sense l’ajuda de teràpia antiretroviral. Així, els investigadors han identificat 23 miRNA que s’expressende forma diferencial, 4 dels quals estan sobre-expressats en EC i persones sense la malaltia i els altres 19 estan sub-expressats en aquesta població respecte als pacients amb VIH. L’estudi l’han liderat la Dra. Mieria Arendo i la Dra. Montserrat Plana, del grup IDIBAPS de Malalties Infeccioses i Sida encapçalat pel Dr. Josep M. Gatell, i té com a primer signant al Dr. Lander Egaña-Gorroño.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 11 de novembre de 2014

  Una combinació d'antivirals obté una taxa de curació gairebé total en trasplantats hepàtics amb hepatitis C

  En un estudi que publica la revista New England Journal of Medicine (NEJM), una combinació d'antivirals orals ha obtingut una taxa de curació de l'hepatitis C del 97% en un grup de pacients trasplantats hepàtics en els que fins ara només era possible eradicar la infecció en menys del 50% dels casos. El Dr. Xavier Forns, Cap de la Unitat d'Hepatitis de l'Hospital Clínic, investigador de l'IDIBAPS i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBEREHD) dependent de l'Institut de Salut Carlos III, lidera aquest estudi en el qual el seu grup és l'únic participant Europeu.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 3 de novembre de 2014

  Els investigadors IDIBAPS reben 11 ajuts finançats amb els fons de la Marató de TV3 destinada a l’estudi de malalties neurodegeneratives

  La Fundació la Marató de TV3 va celebrar ahir l’acte acadèmic per donar a conèixer els projectes finançats amb els fons de l’edició de 2103 dedicada a les malalties neurodegeneratives.  Els més d’11 milions d’euros que es van recollir en la darrera edició han servit per finançar un total de 44 projectes, que han passat un rigorós procés d’avaluació. D’aquests projectes, 11 corresponen a investigadors de l’IDIBAPS. Així, l’IDIBAPS se converteix en la institució que més projectes coordina en aquesta edició.

  Llegir la resta de l'entrada

AnteriorSegüent

Agenda

 • dilluns, 24 de novembre de 2014 · Cicle de divulgació científica "A la Recerca de la Salut"

  Dra. Núria Guañabens

  Cap de l’equip Colèstasi i patologia òssia, IDIBAPS i Cap de Servei de Reumatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona

  Les malalties reumàtiques, les grans desconegudes
  Dia:
  24/11/2014
  Lloc:
  Auditori Centre Cívic Urgell (Comte d’Urgell 145).
  Horari:
  18:00h
 • dijous, 27 de novembre de 2014 · IDIBAPS IN-HOUSE SEMINAR

  Iñaki Martin-Subero, PhD

  IDIBAPS researcher. Human and experimental functional oncomorphology.

  Human Epigenomes: charting the dynamic DNA methylation landscape of normal and neoplastic B cells
  Dia:
  27/11/2014
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h
 • divendres, 28 de novembre de 2014 · Seminari

  Dr. Rubén Varela Calviño

  Departamento de Bioquímica y Biología Molecular. Universidad de Santiago de Compostela

  Antígenos neuronales en la diabetes tipo 1: el factor neurotrópico S100b
  Dia:
  28/11/2014
  Lloc:
  Sala Farreres Valentí (escala 9 planta 3) Hospital Clínic
  Horari:
  15:00
 • dijous, 4 de desembre de 2014 · IDIBAPS IN-HOUSE SEMINAR

  Pere Santamaria MD, PhD

  IDIBAPS Group Leader Pathogenesis and treatment of Autoimmunity

  Treating autoimmune inflammation by expanding antigen-specific lymphocyte regulatory networks in vivo
  Dia:
  04/12/2014
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h

Més actes