Actualitat

 • Dimarts, 3 de març de 2015

  Apagades en l'escorça cerebral expliquen el comportament en xarxa de les neurones

  Un estudi publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sicences (PNAS) i liderat per investigadors de l'IDIBAPS, explica perquè les neurones tenen una activitat correlacionada, és a dir, perquè no actuen de forma independent, i el fet que una neurona emeti impulsos fa que les altres ho facin. Els investigadors han descobert que això és degut a que durant períodes breus de temps el cervell silencia la seva activitat i les neurones deixen de disparar impulsos alhora. El Dr. Jaime de la Rocha, cap del grup IDIBAPS Dinàmica de circuits corticals, és l'autor principal del treball, la primera signant del qual és la Dra. Gabriela Mochol.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 17 de febrer de 2015

  L'ús d'antiinflamatoris redueix de forma significativa el fracàs en el tractament en pneumònia greu

  L’administració d'un grup de fàrmacs antiinflamatoris, els corticoides, juntament amb els antibiòtics redueix de forma significativa el fracàs en el tractament en els casos greus de pneumònia adquirida a la comunitat, que inclou la mort dels afectats, des del 31% al 13%, i millora el seu pronòstic. Així ho demostra un estudi que publica la revista Journal of the American Medical Association (JAMA) i que està liderat per científics de l'Hospital Clínic de Barcelona, l'IDIBAPS i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES), que depèn del Institut de Salut Carlos III. El Dr. Antoni Torres, pneumòleg de l'Hospital Clínic, catedràtic de la Universitat de Barcelona i coordinador del grup de l'IDIBAPS i CIBERES que ha liderat aquest estudi, n’és el primer signant.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimecres, 4 de febrer de 2015

  Un model matemàtic explica com es prenen les decisions al cervell

  Investigadors de l'IDIBAPS han establert un model matemàtic que confirma que el mecanisme per a la presa de decisions davant d'un estímul visual es basa en la connexió cíclica entre els dos tipus de neurones implicades en aquest procés. Aquesta investigació, que publica avui la revista Nature Communications, el primer autor de la qual és el Dr. Klaus Wimmer, és el resultat d'una col·laboració entre els grups de l'IDIBAPS del Dr. Albert Compte i del Dr. Jaime de la Rocha.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 26 de gener de 2015

  L’estabilització d’uns nous mediadors lipídics derivats dels àcids grassos omega-3 disminueix la inflamació al fetge causada per la obesitat

  L’esteatosi hepàtica no alcohòlica (EHNA), o fetge gras, és una malaltia associada  a la obesitat que es caracteritza per una acumulació de greix a les cèl·lules del fetge acompanyada per un procés inflamatori que provoca lesions similars a les que pateixen les persones que consumeixen alcohol en quantitats tòxiques. Un estudi liderat pel Dr. Joan Clària, investigador del grup IDIBAPS Fisiopatologia i tractament de l’ascites i del trastorn de la funció renal a la cirrosi hepàtica i consultor del Servei de Bioquímica i Genètica Molecular de l’Hospital Clínic, demostra per primera vegada que, mitjançant la inhibició de l’enzim responsable de degradar uns mediadors lipídics derivats dels àcids grassos Omega-3, es pot modular la inflamació associada  per l’acumulació hepàtica de greix. A més, aquests compostos, denominats epòxids, fan que les cèl·lules hepàtiques siguin capaces d’eliminar el greix per un procés que degrada components cel·lulars anomenat  autofàgia. En aquest estudi que publica la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) també hi han participat investigadors de la Universitat de Califòrnia (Davis). La primera signant del treball és Cristina López-Vicario, investigadora predoctoral del grup de l’IDIBAPS.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 22 de gener de 2015

  Descobertes dues noves mutacions al colangiocarcinoma que incrementen al 70% les possibilitats terapèutiques

  Un estudi liderat per investigadors de l’IDIBAPS i finançat per l’aecc-Catalunya contra el Càncer de Barcelona ha identificat, per primera vegada, dues alteracions genètiques que es donen en colangiocarcinoma intrahepàtic (iCCA) i que poden constituir una diana terapèutica. A més, s’ha fet un mapa de totes les alteracions moleculars que es troben en aquest tipus de càncer hepàtic i s’ha trobat que un 70% dels pacients té, com a mínim, una d’elles. El Dr. Josep Maria Llovet, professor ICREA del Grup IDIBAPS Oncologia Hepàtica, professor del Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i director del Liver Cancer Program a la Ichan School of Medicine at Mount Sinai (New York), i la Dra. Daniela Sia, investigadora del mateix grup, són l’investigador principal i la primera signant de l’article que publica la revista Nature Communications. En aquest treball també hi ha participat el Dr. Josep Fuster,  del grup d’Oncologia Hepàtica de l’IDIBAPS i Catedràtic de Cirurgia.

  Llegir la resta de l'entrada

AnteriorSegüent

Agenda

 • dimecres, 4 de març de 2015 · Seminari UB. Facultat de Medicina

  Dr. Artur Llobet

  Professor agregat interí. Dept Patologia i Terapèutica Experimental

  SPARC triggers a cell-autonomous program of synapse elimination
  Dia:
  04/03/2015
  Lloc:
  Aula 11 facultat de Medicina
  Horari:
  13:00h
 • dimecres, 11 de març de 2015

  Lectura tesi doctoral

  Helena Cornellà Vives. Director: Josep M. Llovet

  Molecular characterization of uncommon types of liver cancer through integrative genomic analysis
  Dia:
  11/03/2015
  Lloc:
  Aula Magna Facultat de Medicina 
  Horari:
  11h.
 • dijous, 12 de març de 2015 · IDIBAPS IN-HOUSE SEMINAR

  Xavier Forns, MD, PhD

  IDIBAPS Team leader. Viral hepatitis in the immune competent host and in liver transplant patients.

  Hepatitis C virus: from the bench to a final cure
  Dia:
  12/03/2015
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h
 • dilluns, 30 de març de 2015 · Cicle de divulgació científica "A la Recerca de la Salut"

  Dr. Àlex Iranzo

  Membre de l’equip Neurofisiologia i estudis funcionals del sistema nerviós, IDIBAPS i metge de la Unitat Multidisciplinar de Trastorns del Son de l’ Hospital Clínic de Barcelona.

  La malaltia de Parkinson pot començar per un trastorn de son
  Dia:
  30/03/2015
  Lloc:
  Auditori Centre Cívic Urgell (Comte d’Urgell 145).
  Horari:
  18:00h

Més actes