Actualitat

 • Dijous, 25 d'agost de 2016

  Un nou mètode crea per primera vegada cèl·lules progenitores de ronyó que sobreviuen en el laboratori

  Investigadors del Salk Institute for Biological Studies de Califòrnia, en col·laboració amb el Dr. Josep Maria Campistol, director general i nefròleg de l'Hospital Clínic i Marta Lazo, investigadora de l'IDIBAPS,  han aconseguit crear i mantenir estructures renals gràcies a la utilització d’un cultiu tridimensional i d’una nova combinació de molècules de senyalització. És la primera vegada que s’aconsegueix conservar un cultiu de cèl·lules progenitores de nefrona (CPN), la qual cosa suposa un gran impuls a la recerca bàsica i traslacional sobre les malalties renals i un pas més cap a la possibilitat de crear un ronyó trasplantable. L'estudi, liderat pel Dr. Juan Carlos Izpisua Belmonte, professor del Laboratori d’Expressió Gènica al Salk Institute, s'ha publicat a la revista Cell Stem Cell.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Divendres, 5 d'agost de 2016

  Un nou model animal permetrà estudiar "in vivo" el paper del receptor CD6 com a diana terapèutica en malalties immunomediadas

  Investigadors de l'IDIBAPS han desenvolupat, per primera vegada, un model animal per estudiar el paper de la proteïna CD6, una molècula dels limfòcits T del sistema immunitari implicada en la susceptibilitat per desenvolupar malalties autoimmunes. Es tracta d'un model de ratolí deficient per a l'expressió d'aquesta proteïna i que permetrà conèixer el seu paper fisiopatològic en el context de malalties inmunomediadas com l'Esclerosi Múltiple, la psoriasi o l'artritis reumatoide. El Dr. Francisco Lozano, cap de l'equip IDIBAPS Immunoreceptors del sistema innat i adaptatiu i Consultor Sènior del Servei d'Immunologia de l'Hospital Clínic, ha coordinat l'estudi que publica la revista Journal of Experimental Medicine (JEM).

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 4 d'agost de 2016

  Ramon Gomis explica a “Ciència After Work” els beneficis de la sardina en la diabetis tipus II

  En la darrera sessió del Ciència After Work, que va tenir lloc en el mes de juny, es va reflexionar sobre els beneficis del consum de sardina des del punt de vista científic, social i cultural.  Amb el títol ‘Sardina en xarxa: alimentació, salut i sostenibilitat’, la conversa científica que va tenir lloc a la Pedrera va comptar amb la participació del Dr. Ramon Gomis, director de l’IDIBAPS; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; i de Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimecres, 3 d'agost de 2016

  Núria Borrell travessarà el desert d’Atacama en benefici de l’IDIBAPS-Fundació Clínic

  Del 2 al 8 d’octubre se celebra la travessa del desert d’Atacama, una cursa de 250 quilòmetres a 2.000 metres d’alçada i 40 graus de temperatura. Enguany, aquest repte, amb un altíssim nivell d’exigència, comptarà amb una participació molt especial. La corredora Núria Borrell realitzarà la travessa amb l’objectiu de recollir fons per a la recerca que es duu a terme a l’IDIBAPS-Fundació Clínic, en concret per a la investigació sobre els processos que fan que l’envelliment cerebral desemboqui, a vegades, en malalties neurodegeneratives.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Divendres, 29 de juliol de 2016

  La teràpia cel·lular és eficaç per tractar les fístules en la malaltia de Crohn i evitar el quiròfan

  Una teràpia amb cèl·lules mare procedents del greix és eficaç per tractar les fístules en la malaltia de Crohn. En un estudi, que publica avui la revista The Lancet, aquest tractament ha demostrat que en un 50% dels pacients s'aconsegueix la curació completa de les lesions, fins i tot en casos de fracàs previ de totes les alternatives terapèutiques disponibles. D'aquesta manera s'evita que hagin de passar per quiròfan. L'investigador principal de l'estudi, en què ha participat 49 hospitals d'Europa i Israel, és el Dr. Julià Panés, cap del Servei de Gastroenterologia de l'Hospital Clínic i de l’equip Malaltia inflamatòria intestinal de l’IDIBAPS. El Dr. Damián García-Olmo, cap del Departament de Cirurgia de l'Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz-Grupo Quirónsalud, ha estat l'encarregat d'establir el protocol quirúrgic del treball. Es tracta del primer estudi de fase III en el món que prova una teràpia cel·lular per a les fístules de la malaltia de Crohn.

  Llegir la resta de l'entrada

AnteriorSegüent

Agenda

 • dimecres, 7 de setembre de 2016 · IIBB-CSIC/IDIBAPS Seminar

  Carlos Dotti, MD PhD

  Effect of age on brain cholesterol metabolism: contribution to the cognitive deficits of the old
  Dia:
  07/09/2016
  Lloc:
   Auditori CEK c/Rosselló 149. 08036 Barcelona
  Horari:
  15h
 • dimarts, 20 de setembre de 2016 · IDIBAPS Seminar

  Stephan Ossowski, PhD

  Positive and negative selection in tumor evolution
  Dia:
  20/09/2016
  Lloc:
   Auditori CEK c/Rosselló 149. 08036 Barcelona
  Horari:
  15h
 • dijous, 22 de setembre de 2016 · IDIBAPS In-House Seminar

  Jaume Bosch, MD PhD

  20 anys de recerca en hemodinàmica hepàtica i hipertensió portal
  Dia:
  22/09/2016
  Lloc:
   Auditori CEK c/ Rosselló 149. 08036 Barcelona
  Horari:
  15h
 • dilluns, 26 de setembre de 2016 · IDIBAPS Seminar

  Jens Claus Brüning, MD PhD

  CNS-dependent control of glucose metabolism
  Dia:
  26/09/2016
  Lloc:
   Auditori CEK c/Rosselló 149. 08036 Barcelona
  Horari:
  15h
 • dimarts, 27 de setembre de 2016 · Neurosciences Seminar

  Hugo Baggio, PhD / Francesc Miró, PhD

  Cognitive impairment in Parkinson's disease - a brain network perspective / Pathways and role of infiltrating innate immune cells in stroke
  Dia:
  27/09/2016
  Lloc:
    Auditori CEK c/ Rosselló 149. 08036 Barcelona
  Horari:
  15h

Més actes