Actualitat

 • Dilluns, 18 de maig de 2015

  Un equip IDIBAPS-Clínic mostra per primer cop els beneficis dels “big data” Google-Pubmed en la geoepidemiologia de les malalties autoimmunes sistèmiques

  Els big data o dades massives estan canviant el panorama de la recerca científica, també en medicina, on en àrees com l’epidemiologia o la genètica permeten analitzar poblacions totals o gairebé totals en estudis que poden ser relativament bàsics (determinar les incidències d’una malaltia en una població concreta), o molt complexes (analitzar l’eficàcia de nous fàrmacs sobre tot un conjunt global de població o una investigació genètica a gran escala). Ara, un estudi de geoepidemiologia autoimmune realitzat sobre 394.827 pacients amb malalties autoimmunes sistèmiques (SAD) liderat per l’equip IDIBAPS de Malaties Autoimmunes i Sistèmiques, el Grup Transversal de recerca en Atenció Primària d’IDIBAPS i CAPSBE i l’Hospital Clínic, en col·laboració amb la Tel Aviv University, el King’s College University de Londres i la Harvard Medical School de Boston, mostra els resultats d’una cerca amb dades massives utilitzant Google i Pubmed de forma combinada i els beneficis que es poden obtenir per a la investigació mèdica en les malalties autoimmunes sistèmiques (SAD). L’estudi està disponible en línia a la revista científica Autoimmunity Reviews.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 12 de maig de 2015

  La Dieta Mediterrània demostra els seus beneficis en la prevenció del deteriorament cognitiu

  En un article que publica la revista JAMA Internal Medicine es demostren els beneficis de la dieta mediterrània per prevenir o endarrerir el deteriorament cognitiu associat a l’envelliment que eventualment acaba en demència o l’Alzheimer. L’estudi, derivat de l’assaig PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), revela que les persones que segueixen aquesta dieta, complementada amb oli d’oliva verge extra o fruits secs, tenen una millor funció cognitiva després de 4 anys de seguiment que les persones assignades a la dieta control. El Dr. Emili Ros, membre del servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic i cap de l’equip IDIBAPS Hipertensió, lípids i risc cardiovascular, ha coordinat aquest treball del que la Dra. Cinta Valls-Pedret, especialista en Neuropsicologia de la Unitat de Lípids del Clínic, n’és la primera signant.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 28 d'abril de 2015

  Descoberts els interruptors del genoma responsables de la formació del pàncrees

  Un grup d’investigadors de l’IDIBAPS i l’Imperial College de Londres ha elaborat, per primera vegada, una col·lecció de les regions del genoma que  contenen les instruccions per a que es desenvolupi el pàncrees en l’embrió humà. Es tracta no només dels gens, sinó d’aquelles regions del genoma que actuen com a interruptors, o enhancers, i que juguen un paper clau en l’activació o desactivació dels gens. L’anàlisi d’aquests interruptors ha permès descobrir un nou mecanisme que promou la formació del pàncrees. En l’article, publicat a la revista Nature Cell Biology, han validat també un model de cèl·lules mare, diferenciades a les cèl·lules progenitores del pàncrees, que facilitarà l’estudi d’aquest òrgan in vitro d’ara en endavant. Hi han participat el Dr. Jorge Ferrer, cap del grup Programació Genòmica de Cèl·lules Beta i Diabetis de l’IDIBAPS i l’Imperial College de Londres, i la Dra. Meritxell Rovira, investigadora del mateix grup a l’IDIBAPS.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Divendres, 24 d'abril de 2015

  La Comissió Europea concedeix a l’IDIBAPS el guardó “HR Excellence in Research”

  L’IDIBAPS ha estat reconegut amb el segell HR Excellence in Research dins del marc de l’acció Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R) de la Comissió Europea (CE). Aquest guardó es concedeix a les institucions de recerca que voluntàriament implementin millores a les seves pràctiques de recursos humans per aproximar-se als principis recollits dins del document: European Charter and Code for Researchers.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimecres, 22 d'abril de 2015

  El Dr. Albert Pol rep un projecte de la Human Frontier Science Program

  El Dr. Albert Pol, Professor ICREA de l’equip Compartiments intracel·lulars i senyalització de l’IDIBAPS i professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), ha rebut un projecte de la  prestigiosa fundació Human Frontier Science Program (HFSP), com a membre d’un equip internacional format per quatre grups de recerca. El projecte, coordinat pel grup del Prof. Steven P. Gross, de la Universitat de Califòrnia (Irvine), té com a objectiu estudiar si les nostres cèl·lules son capaces de produir proteïnes antibiòtiques per, així, poder identificar-les. Aquesta és la primera vegada que un investigador de l’IDIBAPS rep fons d’aquesta fundació i, en l’edició d’aquest any, el seu grup ha estat l’únic a tota Espanya que ha rebut finançament.

  Llegir la resta de l'entrada

AnteriorSegüent

Agenda

 • dilluns, 25 de maig de 2015 · IDIBAPS SEMINAR

  CANCEL·LAT -- Maria Rescigno

  European Institute of Oncology Dipartimento di Scienze della Salute, Università di Milano

  Immune-epithelial cell cross-talk in microbiota handling in the gut
  Dia:
  25/05/2015
  Lloc:
  Auditori Esteve
  Horari:
  15:00h
 • divendres, 5 de juny de 2015 · IIBB Lecture Series

  Prof. Guido Kroemer

  Faculty of Medicine. University of Paris Descartes

  Autophagy induction for improved anticancer chemotherapy
  Dia:
  05/06/2015
  Lloc:
  Esteve Auditorium, IDIBAPS-CEK Building (c/ Rosselló 149-153, Barcelona)
  Horari:
  15:00h
 • dilluns, 8 de juny de 2015

  ESTRATEGIA EN EL HORIZONTE 2020 – SALUD. Reto Social 1 “Salud, cambio demográfico y bienestar”

  Marta Gómez Quintanilla (CDTI) / David Rovirosa (ACCIÓ)
  Dia:
  08/06/2015
  Lloc:
  Auditori Esteve. IDIBAPS, Edificio CEK c/ Rosselló 149-153 (Barcelona)
  Horari:
  10.30h a 14h
 • dimecres, 10 de juny de 2015 · IDIBAPS CORE FACILITY SEMINAR

  Ponents varis

  Brain tissue research in Parkinson's disease and other movement disorders
  Dia:
  10/06/2015
  Lloc:
  Esteve Auditorium, IDIBAPS-CEK Building (c/ Rosselló 149-153, Barcelona)
  Horari:
  15:00h
 • dijous, 11 de juny de 2015 · IDIBAPS IN-HOUSE SEMINAR

  Gilles Mirambeau PhD, Sebastien Lyonnais, PhD & Kashif Sadiq PhD

  Sketching in Barcelona: HIV illustration and model building at the molecular frontier, a primary language for capturing thoughts
  Dia:
  11/06/2015
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h

Més actes