Actualitat

 • Dilluns, 14 d'abril de 2014

  L’IDIBAPS ha estat re-acreditat per l’ISCIII com a Instituto de Investigaciones Sanitarias

   L’IDIBAPS va ser un dels cinc primers Institutos de Investigación Sanitaria (IIS) acreditats per l’ISCIII a principis de 2009. A hores d’ara ja són 22 els IIS acreditats a tot l’estat Espanyol. La normativa dels IIS obliga a una avaluació periòdica, cada 5 anys, del funcionament i els resultats de l’IIS. L’IDIBAPS ha assolit satisfactòria i positivament aquesta re-acreditació, amb comentaris molt positius de l’equip avaluador. L’acreditació dels centres de recerca com a Institutos de Investigación Sanitaria (IIS) va ser una iniciativa de l’ISCIII amb la finalitat d’estructurar de manera més adequada les activitats i els grups de recerca biomèdica d’excel·lència de l’entorn del Sistema Nacional de Salud. El requisit imprescindible per a ser acreditat com a IIS és l’existència d’un espai físic propi en el context hospitalari, destinat a la recerca, on es produeixi la integració i interacció dels grups de recerca provinents del propi hospital, de la universitat i/o d’altres centres de recerca públics o privats.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 14 d'abril de 2014

  Un estudi demostra que els fàrmacs antivirals orals curen el 95% de casos d'hepatitis C en pacients amb cirrosi

  Un total de 380 pacients amb hepatitis C avançada (cirrosi) han participat en el primer estudi internacional realitzat amb agents orals dirigit exclusivament a cirròtics. La taxa de curació va superar el 95%. El grup de recerca de l'Hospital Clínic / Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) a Barcelona, liderat pel Dr. Xavier Forns, ha participat en el disseny d'un treball sense precedents, que demostra l'elevada eficàcia del tractament amb antivirals orals per a pacients amb hepatitis C i cirrosi hepàtica. El Dr. Forns és coautor de l'estudi publicat a la prestigiosa The New England Journal of Medicine (NEJM). Per realitzar l'estudi, els pacients van ser tractats amb fàrmacs antivirals orals (inhibidor de la proteasa, polimerasa i NS5A i ribavirina) durant 12 ó 24 setmanes. La curació va superar el 95% amb una bona tolerància. Els resultats van ser presentats al congrés internacional de l'European Association for the Study of the Liver, celebrat la setmana passada a Londres.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 14 d'abril de 2014

  IMI2 publica la seva Agenda Estratègica d’Investigació

   Innovative Medicines Initiative 2 (IMI 2) és una de les 4 Joint  Technology Initiatives existents en el marc de l’Horizon 2020. Es  preveu que el seu inici sigui el proper mes de juliol i la seva  implementació duri 10 anys. Aquesta iniciativa público-privada  constarà d’un pressupost de 3.450 milions d’euros els quals provenen  parcialment dela Comissió Europea, dela European Federationof  Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) i d’altres  indústries de ciències de la vida que s’hi adhereixin. 

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 14 d'abril de 2014

  La Comissió Europea busca experts independents

  La Comissió Europea (CE) està renovant el seu grup d'experts independents per Horizon2020, el nou programa de recerca i innovació dotat d’un pressupost de 79.000.000 €. El 22 de novembre es va publicar la convocatòria d’experts independents per a Horizon2020 i EURATOM. Es busquen Experts per a l’avaluació de propostes, el seguiment de projectes, el monitoratge de la implementació de les politiques de recerca i innovació de la Unió o l’avaluació de l’avenç de l’Espai Europeu de Recerca entre altres tasques. Es pretén cobrir una amplia gamma de camps de la ciència , la tecnologia , les ciències socials i les humanitats , la gestió empresarial , la innovació , la gestió de projectes etc.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 10 d'abril de 2014

  Un estudi demostra que l'al·lèrgia alimentària per aliments vegetals pot desencadenar una al·lèrgia respiratòria

  Les proteïnes de transferència de lípids o LTP (Lipid Transfer Protein, en les seves sigles en anglès) són un tipus de proteïna molt comú entre els aliments vegetals i alguns pol·lens. Fins ara eren conegudes per la seva rellevància clínica com al·lèrgens alimentaris -present en fruites i verdures, fonamentalment-, no per la seva implicació en l'al·lèrgia al pol·len, pel que no hi havia una associació directa d'aquesta proteïna amb l'al·lèrgia respiratòria. Un estudi publicat per la revista Journal of Allergy and Clinical Immunology, liderat pel Dr. Jaime Sánchez del servei de Pneumologia i Al·lèrgia Respiratòria de l'Hospital Clínic de Barcelona i investigador del grup Inmunoal·lèrgia Respiratòria Clínica i Experimental de l’Institut D’Investigacions  Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), demostra per primera vegada que un pacient al·lèrgic a aliments vegetals pot acabar desenvolupant una al·lèrgia respiratòria mitjançant la reactivitat creuada (reacció entre un antigen i un anticòs que va ser generat contra un altre antigen similar), existent amb la LTP present en la composició del pol·len.

  Llegir la resta de l'entrada

AnteriorSegüent

Activitats

 • dijous, 24 d'abril de 2014 · IDIBAPS IN-HOUSE SEMINAR

  Albert Compte, PhD

  IDIBAPS Group Leader Theoretical Neurobiology of Cortical Circuits

  Prefrontal network dynamics determines the precision of spatial working memory
  Dia:
  24/04/2014
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h
 • dilluns, 28 d'abril de 2014 · IDIBAPS SEMINAR

  Juan A. Bueren MD, PhD

  Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT), Madrid

  Gene therapy approaches in a stem cell disease: Fanconi anemia
  Dia:
  28/04/2014
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h
 • dimecres, 30 d'abril de 2014 · Seminari Universitat de Barcelona

  Dr. Alfred Cortés

  ICREA Research professor CRESIB

  Epigenetic variation in Malaria Parasites: sex, drugs, and ... survival
  Dia:
  30/04/2014
  Lloc:
  Aula 2.  Barcelona University School of Medicine (Casanova St. 143, Barcelona)
  Horari:
  13:00h
 • dimecres, 14 de maig de 2014 · IDIBAPS CORE FACILITY SEMINAR

  Jörg Schlegel, PhD

  European Imaging Flow Cytometry Specialist Merck Millipore, Bioscience Division, Switzerland

  Amnis quantitative imaging flow cytoetry: statistical microscopy of thousand of cells in flow for science - driven conclusions backed up by statistics
  Dia:
  14/05/2014
  Lloc:
  Esteve Auditorium IDIBAPS-CEK Building c. Rosselló 149-153, Barcelona
  Horari:
  15:00h
 • dilluns, 26 de maig de 2014 · Cicle de divulgació científica "A la Recerca de la Salut"

  Dr. Eduard Tolosa

  Cap de l’equip Malalties neurodegeneratives: Investigació clínica i experimental, IDIBAPS Unitat de Parkinson i Trastorns Anormals del Moviment, Hospital Clínic de Barcelona

  Malalties neurològiques al Xegle XXI: Què cal saber?
  Dia:
  26/05/2014
  Lloc:
  Auditori Centre Cívic Urgell (Comte d’Urgell 145)
  Horari:
  18:00h

Més activitats