Actualitat

 • Dilluns, 4 de de març de 2019

  Aleix Prat i Manel Juan, guanyadors del Premi Vanguardia de la Ciència

  Aleix Prat, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic i de l’equip IDIBAPS Genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids, i Manel Juan, cap de la Secció d’Immunoteràpia del Clínic i investigador de l’equip Immunogenètica en la resposta autoinflamatòria de l’IDIBAPS, han guanyat el Premi Vanguardia de la Ciència, un guardó organitzat de forma conjunta per La Vanguardia i la Fundació Catalunya La Pedrera. El desenvolupament d’un test per predir quines persones amb càncer respondran a la immunoteràpia ha estat votat com l’avenç científic més rellevant del 2018 a Espanya amb el 23% dels vots.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 25 de de febrer de 2019

  Desenvolupen un model animal de depressió basat en alterar la comunicació entre neurones i astròcits

  Investigadors de l'IDIBAPS, de l'IIBB-CSIC i del CIBERSAM publiquen un estudi a la revista Glia en què han desenvolupat un model de ratolí amb fenotip depressiu. Ho han aconseguit a través de la inducció d'hiperactivitat neuronal en una zona concreta de l'escorça prefrontal del cervell, que té la seva anàloga en el cervell humà, i la funció de la qual està alterada en pacients amb depressió.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Divendres, 22 de de febrer de 2019

  Desenvolupen aparells de baix cost que podrien facilitar l'atenció respiratòria pediàtrica i adulta en països en vies de desenvolupament

  Investigadors de l'IDIBAPS, el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i la Universitat de Barcelona, del grup de Ramon Farré, han desenvolupat i avaluat les prestacions tècniques de dos aparells de baix cost per facilitar l'aplicació de suport respiratori pediàtric i adult, respectivament, en països en vies de desenvolupament.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimecres, 20 de de febrer de 2019

  Els astròcits juguen un paper clau en la supervivència de les neurones

  Investigadors de l’IDIBAPS han participat en un estudi de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UBNeuro) en el que han identificat una potencial estratègia terapèutica contra la malaltia d’Alzheimer. El treball, publicat a la revista científica Journal of Neuroscience, demostra en un model de ratolins de la malaltia, que els astròcits —un tipus de cèl·lula del cervell— són capaços d’alliberar proteïnes que afavoreixen la supervivència de les neurones. Segons els investigadors, aquests resultats representen un pas endavant en la comprensió de la fisiologia dels astròcits i, a més, obren la possibilitat d’utilitzar aquest tipus cel·lular de manera terapèutica contra l’Alzheimer.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 19 de de febrer de 2019

  Generen mini-ronyons vascularitzats a partir de cèl·lules mare humanes

  Investigadors de l'Hospital Clínic - IDIBAPS han participat en un estudi liderat per investigadors de l'IBEC en el qual han creat, per primera vegada, cultius tridimensionals -organoides- a partir de cèl·lules mare pluripotents que s'assemblen a teixit embrionari de ronyó humà durant el segon trimestre de gestació. L'estudi el publica la revista Nature Materials.

  Llegir la resta de l'entrada