Actualitat

 • Dijous, 17 de de gener de 2019

  Investigadors de l’IDIBAPS participen en un projecte europeu per millorar el tractament del xoc cardiogènic

  Un equip d’investigadors de l’IDIBAPS, de l’Hospital Clínic i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) participen en el projecte EURO SHOCK, el primer assaig clínic a gran escala que investiga de la implantació precoç de l’oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO, per les sigles en anglès) com una possible intervenció per reduir la mortalitat associada al xoc cardiogènic. Aquest projecte està finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Divendres, 11 de de gener de 2019

  L’IDIBAPS compta amb dos nous grups de recerca

  La Junta de govern de l’IDIBAPS ha aprovat la creació de dos nous grups de recerca. La decisió respon al resultat de l’avaluació científica i promoció dels investigadors provinents del programa Ramon y Cajal, tal i com descriu el document de carrera investigadora de l’IDIBAPS.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimecres, 9 de de gener de 2019

  Arrenca el programa “Bojos per la medicina”

  Dilluns 7 de gener es va fer la primera sessió del “Bojos per la medicina”, el programa dirigit a estudiants de primer de batxillerat de tot Catalunya que ofereix la possibilitat de conèixer de primera mà com es treballa en un hospital i en un centre de recerca biomèdica de referència.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 8 de de gener de 2019

  Descobreixen un nou mecanisme pel qual l’obesitat provoca resistència a la insulina

  Investigadors de l’IDIBAPS i del CIBERDEM han publicat un estudi a la revista PNAS en el que demostren un dels mecanismes pels quals l’obesitat modula el metabolisme de la glucosa i dels lípids en ratolins. Ho fa a través de canvis en el contingut de microRNAs dels exosomes, vesícules que secreten totes les cèl·lules i es troben a la sang. Aquests canvis en el patró dels microRNAs, petites molècules amb capacitat per regular l’expressió de determinats gens, provoquen intolerància a la glucosa i resistència a la insulina. L’estudi desemmascara un mecanisme patològic poc explorat fins ara i proporciona una nova diana terapèutica per al tractament de la síndrome metabòlica.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 3 de de gener de 2019

  Un empelt de grafè supera les barreres tècniques per detectar activitat cerebral a freqüències extremadament baixes

  El coneixement que tenim sobre el cervell humà creix de manera exponencial. Tot i això, queden grans i petites preguntes pendents de resposta. La comunitat investigadora ha emprat durant dècades guies d’elèctrodes per detectar l’activitat elèctrica al cervell, mapejant l’activitat de diferents regions del cervell per conèixer-ne les seves senyals quan tot funciona correctament així com quan alguna cosa està fallant.

  Llegir la resta de l'entrada