Actualitat

Notícies

Dijous, 10 de de gener de 2013

L’IDIBAPS continua creixent amb el Centre de Recerca Biomèdica CELLEX

Aquest matí s’ha presentat el Centre de Recerca Biomèdica CELLEX, un nou espai on els professionals de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) podran seguir desenvolupant tot el seu potencial. Es tracta de cinc plantes amb equipaments per a la recerca biomèdica de darrera generació ubicades a l’ala sud de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (Casanova, 143). Durant la presentació, han visitat les instal•lacions el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; el conseller de Salut, Boi Ruiz; el rector de la UB, Dídac Ramírez; el president de la Fundació privada CELLEX, Pere Mir, i el vicerector de Recerca, Innovació i Transferència de la UB, Jordi Alberch, acompanyats pel director de l’IDIBAPS, Ramon Gomis, i altres autoritats. Els actes d’inauguració finalitzaran aquesta tarda amb una sessió acadèmica.


Mireu també el vídeo institucional de presentació del centre.

La remodelació i adequació dels nous espais és el resultat, principalment, d’una donació de prop de nou milions d’euros de la Fundació CELLEX a la Universitat de Barcelona, la qual cedeix quatre plantes d’aquests espais a l’IDIBAPS. Uns 810.000 euros de la donació s’han dedicat a equipar els laboratoris. A aquesta quantitat s’ha de sumar la inversió de prop d’un milió d’euros procedent de l’IDIBAPS per completar la compra d’equipaments científics. Una part de l’aportació de l’IDIBAPS ha estat cofinançada amb Fons FEDER de la Generalitat de Catalunya i una altra procedeix d’una convocatòria específica per als Institutos de Investigaciones Sanitarias acreditats per l’Instituto de Salud Carlos III.

Gràcies a aquesta col•laboració entre el sector públic i privat s’han reformat i equipat 5.150 m2 de laboratoris, serveis científics i tecnològicsi espais annexos a les cinc plantes de l’ala sud de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.

L’IDIBAPS és un centre de recerca pioner vinculat a l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (IIBB-CSIC), que forma part de la Institució CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) de la Generalitat de Catalunya. Amb més de 900 articles originals publicats el 2011 en revistes internacionals de primer nivell, i un pressupost anual al voltant de 20 milions d’euros, l’IDIBAPS és un dels centres de recerca biomèdica més productius de Catalunya i Espanya. A més, encapçala el rànquing de l’Instituto de Salud Carlos III dels divuit Institutos de Investigación Sanitaria acreditats a tot l’Estat.

Els nous espais de l’IDIBAPS, que es coneixeran com a Centre de Recerca Biomèdica CELLEX, acullen més de 200 investigadors procedents de 23 grups de recerca diferents. Es tracta d’un espai equipat amb les darreres tecnologies i comoditats que respecta l’arquitectura exterior original, ja que l’edifici centenari de la Facultat de Medicina de la UB està catalogat com a bé cultural d’interès local dins el patrimoni arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona. A l’interior hi tindran cabuda equips de l’IDIBAPS procedents de les àrees de recerca en què s’estructura aquest Institut: oncologia, cardiologia, malalties autoimmunes, malalties infeccioses, malalties respiratòries, neurociències i malalties neurodegeneratives, nefrologia i urologia.

La Fundació CELLEX, una entitat amb deu anys d’antiguitat, dóna suport a la recerca científica principalment a Catalunya i afavoreix la promoció científica del talent. En aquests moments finança 27 projectes per un import global de 55 milions d’euros. Aquesta dada la converteix en un mecenes principal de la recerca catalana. El Centre de Recerca Biomèdica CELLEX presentat avui reforça la competitivitat internacional de l’IDIBAPS en un moment complicat per a la recerca a Europa i al món. Un Institut més fort augmenta les possibilitats d’accedir a recursos econòmics nacionals i internacionals per seguir desenvolupant una recerca innovadora al servei dels ciutadans.