Actualitat

Notícies

Dilluns, 19 de de maig de 2014

L'IDIBAPS i AstraZeneca posen en marxa la Càtedra AstraZeneca d'Innovació en Diabetis

D'esq a dta., Pastora Martínez, gerent de l'IDIBAPS; Ramon Gomis, director de l'IDIBAPS i director de la Càtedra AstraZeneca d'Innovació en Diabetis; Juan Rodés, president del Consell Assessor de Sanitat i antic director de l'IDIBAPS; Ludovic Helfgott, president d'AstraZeneca,  i Carmen González, directora de la Fundación AstraZeneca.

l'IDIBAPS i AstraZeneca han presentat avui la nova Càtedra AstraZeneca d'Innovació en Diabetis, una iniciativa de cooperació público-privada per a potenciar la investigació translacional i la innovació, que neix amb l'objectiu de constituir-se referent nacional i internacional en la generació de coneixement en aquesta malaltia. La presentació ha tingut lloc a l'edifici CEK i ha anat a càrrec de la Dra. Pastora Martínez, gerent de l'IDIBAPS; el Dr. Ramon Gomis, director de l'IDIBAPS i director de la Càtedra AstraZeneca d'Innovació en Diabetis; el Dr. Joan Rodés, president del Consejo Asesor de Sanidad i antic director de l'IDIBAPS; el Sr. Ludovic Helfgott, president d'AstraZeneca, i la Sra. Carmen González, directora de la Fundación AstraZeneca.

En paraules del Sr. Helfgott, “es tracta de potenciar la investigació translacional i la incorporació de procediments innovadors que facilitin un diagnòstic precoç de la malaltia, un millor coneixement de la seva etiopatogènia i l'aplicació de tractaments innovadors. Aquesta Càtedra suposa un pas més en el compromís que la nostra companyia manté contra la diabetis", afirma. Per la seva banda, el Dr. Gomis declara: “amb aquesta iniciativa es pretén fomentar el talent i la innovació entre els joves endocrinòlegs per tal que siguin capaços d'assumir els nous reptes en el camp de la diabetis que es plantejen en un futur pròxim."

Tres són els objectius estratègics de la nova Càtedra:

  • La participació en projectes competitius d'investigació translacional en diabetis, orientats a la millora de la pràctica clínica. Així, la Cátedra es centrarà en promoure iniciatives que impulsin el desenvolupament de noves tècniques i procediments en el diagnòstic i tractament d'aquesta malaltia. Per a això, s'establiran relacions continuades amb representants de col·lectius claus en aquest àmbit, com centres assistencials, societats científiques, instituts d'investigació i universitats.
  • La promoció en activitats destinades a completar l'oferta docent per a professionals sanitaris del camp de la diabetis. En aquest cas, també es centrarà en col·lectius claus com centres docents, societats científiques i universitats.
  • El desenvolupament de programes de difusió social a través de noves metodologies d'educació terapèutiques, especialment en l'àmbit de la nutrició i estil de vida. Per aconseguir-ho és fonamental l'establiment de sinèrgies amb associacions de pacients, socials i culturals, i totes aquelles entitats que potencien l'adquisició d'hàbits saludables.

Formada per professionals de l'IDIBAPS

La Càtedra AstraZeneca d'Innovació en Diabetis, la primera de l'IDIBAPS,  estarà formada per professionals experimentats adscrits a l'Institut, encapçalats pel Dr. Ramon Gomis, director de l'IDIBAPS i director de la Càtedra. A mes, comptarà amb el suport dels membres del servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic, liderats pel Dr. Josep Vidal, i dels grups d'investigació en Diabetis i Obesitat de l'IDIBAPS que inclou infermeres, nutricionistes, investigadors postdoctorals bàsics i clínics i epidemiòlegs.

Fomentar la tasca formativa i investigadora

Segons ha explicat el Sr. Helfgott en la presentació, "el treball concret de la Càtedra serà crear una àrea de treball en xarxa en investigació biomèdica translacional orientada a la diabetis, que beneficii a tots aquells professionals interessats en innovar la pràctica clínica dirigida a l'adquisició de nous paradigmes." La Cátedra AstraZeneca d'Innovació en Diabetis tindrà un enfoc formatiu, amb la promoció de jornades de treball per a les que es comptarà amb destacats professionals de la medicina interessats en promoure la investigació i la innovació en diabetis en els seus respectius centres i, a la vegada, treballar en xarxa amb altres professionals que persegueixin objectius comuns.

L'IDIBAPS

Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, IDIBAPS, és el centre d'investigació biomèdica promogut per l'Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas i la Generalitat de Catalunya. Creat el 1996, assumeix el compromés d'impulsar la investigació translacional, la innovació i l'avenç tecnològic en el camp de la biomedicina, a través de diferents programes que giren en torn a malalties d'alta prevalència, morbilitat i mortalitat al nostre país.

Fundación AstraZeneca

La Fundación AstraZeneca és una institució sense ànim de lucre, creada per donar suport tant a professionals de la medicina com de la investigació en els seus diferents àmbits, així com per potenciar la modernització de l'estructura sanitària espanyola cooperant en l'àrea de la salut. Tot això amb l'objectiu d'aconseguir una millora en la qualitat de vida dels ciutadans.

Les principals activitats desenvolupades per la Fundación s'estructuren en: formació/informació a pacients en diverses patologies, premis i beques, fòrums de debat i anàlisi d'estudis sobre polítiques sanitàries i formació continuada. Per a més informació, web de la Fundación AstraZeneca.