Actualitat

Notícies

Dimarts, 8 de de juliol de 2014

L'IDIBAPS participa en el projecte emblemàtic Graphene Flagship

En el marc de la Setmana del Grafè 2014, la Comissió Europea va anunciar que el projecte Graphene Flagship, una de les iniciatives europees d'investigació de major envergadura, duplica la seva mida i passa a congregar més de 140 organitzacions de 23 països. L'IDIBAPS és un dels 66 nous centres que s'adhereixen en aquesta convocatòria, a través de l'equip de la Dra. Maria Victòria Sánchez-Vives, professora ICREA i responsable del grup IDIBAPS Neurobiologia de Sistemes. La Dra Sánchez-Vives s'incorpora al projecte Neurographene, l'objectiu del qual és el desenvolupament de microagulles per mesurar l'activitat cerebral. Aquest projecte està coordinat per la Dra. Rosa Villa, del Grup de Biomonitorització del CIBER-BBN a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) i també hi participa l'empresa austríaca Guger Technologies.

Per la seva la seva biocompatibilitat, flexibilitat i les seves propietats elèctriques el grafè pot revolucionar la detecció de senyals cerebrals. En el projecte Neurographene un equip multidisciplinari d'investigadors desenvoluparà matrius de microelèctrodes (MEA, de les seves sigles en anglès) per millorar estimulació cerebral i el registre de l'activitat neuronal. Gràcies a la versatilitat d'aquest material els científics creuen que, a més de resoldre els problemes existents quant al desenvolupament i implementació en la pràctica clínica dels MEA, pot aportar beneficis addicionals com la compatibilitat amb tècniques de diagnòstic per imatge com la ressonància magnètica.

Sobre el Grafè

El grafè és un material format per una làmina de carboni d'un àtom de gruix que va ser obtingut i analitzat a Europa i va suposar la concessió del Premi Nobel de Física el 2010 a Andre Geim i Konstantin Novoselov, de la Universitat de Manchester. A més de ser l'objecte més fi mai obtingut, és molt lleuger i flexible i posseeix una duresa superior a la del diamant. El projecte Graphene Flagship, que forma part de les iniciatives emblemàtiques sobre tecnologies futures i emergents (FET Flagships), està dotat amb més de 1.000 milions d'euros al llarg de 10 anys. Gràcies a aquesta iniciativa, Europa porta les regnes en la carrera mundial per desenvolupar les tecnologies derivades d'aquest material i convertir, així, la investigació científica d'avantguarda en productes útils per a la societat.

Autor de la imatge del grafè: AlexanderAIUS