Actualitat

Notícies

Dimarts, 23 de de setembre de 2014

Art i ciència de la mà: primer taller d’sketching científic a l’IDIBAPS

L’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) va celebrar el passat dissabte 20 de setembre el seu primer taller ciutadà de dibuix urbà al natural (sketching). La iniciativa, promoguda per l’IDIBAPS amb la col·laboració de Drawing on Location School, va ser un èxit, tant de participació com d’organització. Cent persones amb talent pel dibuix i curiositat per la ciència, i un equip organitzador de trenta persones es van aplegar en aquesta original jornada de portes obertes.

A les 10:00h es donaven cita al Centre Cívic Urgell de Barcelona els participants inscrits al taller d’sketching científic. El hall del centre cívic es va convertir en el punt de trobada dels dibuixants amb els cinc sketchers professionals que impartien el taller: Swasky, Lapin, Sagar Forníes, Santi Sallés i Lluïsot. Aquests il·lustradors de reconegut prestigi -que junt amb la també artista Cristina Curto ja havien entrat a dibuixar l’IDIBAPS el passat mes de maig- van ser els encarregats d’acompanyar els participants i de donar-los consells a partir de la seva pròpia experiència.

Tot seguit, el grup va enfilar el carrer Comte d’Urgell per arribar a les instal·lacions de l’IDIBAPS, l’edifici CEK del carrer Rosselló. Acte seguit, Ramon Gomis, director del centre, els va rebre junt amb el grup d’investigadors que al llarg de la jornada els guiaria pels laboratoris i els explicaria quin és el dia a dia en aquest centre de recerca biomèdica. En l’acte de benvinguda, el Dr. Gomis va destacar que es tractava de la primera vegada que l’IDIBAPS obria les seves portes a un grup tan nombrós de ciutadans i que el taller constituïa una oportunitat única per, des d’un punt de vista personal i diferent, donar a conèixer la recerca que es fa a l’institut. Va concloure el seu parlament agraint l’assistència a tots els participants, il·lustradors professionals i personal de l’IDIBAPS.

Dibuixem un laboratori

A les 11:30 va començar el taller pròpiament dit: els grups es van distribuir per les diferents plantes del CEK, acompanyats d’investigadors i dels tutor-sketchers. El primer objectiu era familiaritzar els dibuixants amb l’entorn, descobrint què i com és un laboratori de recerca biomèdica i, per a aconseguir-ho, els investigadors els van ensenyar els diferents espais i els van introduir en la recerca que realitzen diàriament. Abans de començar a dibuixar, els sketchers professionals van donar alguns consells sobre la millor manera de plasmar el que estaven veient i sobre com fer-se a un espai que no estaven acostumats a il·lustrar. Poc a poc, els cent participants van començar a passejar pels laboratoris, a mirar aquí i allà... Van treure els estris de les seves bosses i van començar a fer els primers traços d’allò que més els cridava l’atenció -un microscopi, unes ampolles, una pipeta. Tot en el més absolut dels silencis, amb un respecte per l’espai digne d’admiració i amb la màxima concentració per tal de poder reproduir i interpretar sobre el paper allò que tenien al davant.

Dibuixem un experiment

Al cap d’una hora va començar la segona part del taller: dibuixar l’experiment que els proposaven els diferents tutors-investigadors de l’IDIBAPS. Segons el grup al que pertanyien, els participants van poder veure i dibuixar des de com es feia una tinció de cèl·lules, fins a un test gràfic de memòria visual que fan servir els psicòlegs experts en trastorn bipolar, o com s’estudia el comportament del cervell en determinades situacions. Arribats en aquest punt, la interacció entre els investigadors i els dibuixants va ser molt més propera, amb preguntes constants sobre tot allò que veien i el que es feia, amb interès per saber, per exemple, quin tipus de cèl·lules eren aquelles que estaven observant al microscopi o quin era aquell aparell que es feia servir per a un determinat experiment. Tothom dibuixava, tant els dibuixants participants al taller, com els tutors-sketchers.

En acabar, cap a les 13:30, tots es van retrobar a la plaça Beatriu de Pinós, el pati d’interior d’illa que hi ha darrera el CEK, per intercanviar opinions i posar en comú la feina feta i l’experiència viscuda. Els participants van destacar la tranquil·litat que havien tingut per poder dibuixar i el contrast entre l’ambient relaxat dels laboratoris i el carrer, lloc on gairebé sempre realitzen altres tallers d’sketching. Així doncs, la jornada va servir per apropar a la societat,a través del dibuix urbà, la recerca que es duu a terme en un centre d’investigació translacional com l’IDIBAPS.

Per tal de dur a terme aquesta campanya l’IDIBAPS ha comptat amb la col·laboració de Zahorí de Ideas - Drawing on LocationSchool, el Centre Cívic Urgell i Casa Piera, i amb el suport de la FECYT. Amb la fita de que arribi al màxim nombre de gent possible s’ha editat el llibre Sketching científic IDIBAPS sota una llicència de Creative Commons. Ajuda'ns a difondre'l! www.idibaps.org/sketching/the-book.pdf

Més informació sobre la iniciativa al Canal IDIBAPS a YouTube i a la notícia: "Art i ciència de la mà: presentació del llibre Sketching científic IDIBAPS".