Actualitat

Notícies

Dimarts, 12 de de desembre de 2017

Barcelona Liver Bioservices, una spin-off de l’IDIBAPS per al disseny i desenvolupament d’estudis pre-clínics en malalties hepàtiques

El passat mes d’octubre es va constituir Barcelona Liver Bioservices (BLB), una spin-off de l’IDIBAPS per al disseny i desenvolupament d’estudis pre-clínics en el camps de les malalties hepàtiques i l’hepatotoxicitat. Els co-fundadors són Jordi Gracia-Sancho, cap del grup Biologia vascular hepática de l’IDIBAPS, CEO temporal i CSO de la companyia; Rosa Villa, investigadora del CSIC; Jaume Bosch, cap de l’equip Hemodinàmica hepàtica i hipertensió portal; i Joan Carles Garcia-Pagan, cap del grup Regulació de la microcirculació hepàtica en la cirrosi i malalties vasculars hepàtiques de l’IDIBAPS.

Aquesta spin-off neix, en part, gràcies al programa CaixaImpulse, el programa d’emprenedors científics de l’Obra Social de La Caixa i la Caixa Capital Risc. El principal actiu de la companyia és un sistema liver on a chip, únic i protegit, que mimetitza el microambient del fetge dins una cambra de co-cultiu cel·lular amb microfluídica. Aquest dispositiu permet mantenir el fenotip i funció de cèl·lules hepàtiques humanes en cultiu durant llargs periodes de temps i en millors condicions que els mètodes de cultiu convencionals. Aquest manteniment de funció hepàtica in vitro permet realitzar estudis d’eficacia de fàrmacs i toxicitat en un microambient el més proper possible al fetge humà. “Les característiques del dispositiu el converteixen en un model d’alt valor dins les fases pre-clíniques del desenvolupament de nous fàrmacs en el camp de les malalties del fetge”, explica Jordi Gracia-Sancho.

El dispositiu el van desenvolupar els equips de Jordi Gracia, Rosa Villa i Carmen Peralta de les institucions IDIBAPS, CSIC, CIBEREHD, Hospital Clínic i Universitat de Barcelona, i ha estat llicenciat a BLB. “Cal destacar que el potencial i beneficis del dispositiu han estat reconeguts tant dins com fora de les nostres fronteres: va ser seleccionat per a presentació oral en sessió plenaria del congrés anual de la societat americana d’hepatologia, va guanyar el concurs d’innovació VHIR-Biocat-Roche, i va ser seleccionat al programa CaixaImpulse 2016, entre d’altres”, assenyalen els co-fundadors. L’objectiu final de BLB és posar aquest, i altres productes destinats a la recerca pre-clínica en hepatologia, a la disposició de companyies farmacèutiques, petites biotechs, CROs i grups de recerca.