Actualitat

Notícies

Dilluns, 22 de d’octubre de 2018

Elías Campo, escollit nou membre de l’Acadèmia Nacional de Medicina dels Estats Units

El Dr. Elías Campo, director de l’IDIBAPS, director de Recerca de l’Hospital Clínic de Barcelona i de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica i catedràtic d’Anatomia Patològica de la Universitat de Barcelona (UB), ha estat escollit nou membre de l’Acadèmia Nacional de Medicina (NAM) dels Estats Units.

Es tracta d’un dels més alts reconeixements en els camps de la salut, la ciència i la medicina i s’atorga a aquells professionals que han demostrat un excel·lent nivell de contribucions científiques i un compromís de servei amb la seva tasca. Aquest nomenament és un reconeixement als innovadors descobriments del Dr. Campo en el camp de les neoplàsies limfoides derivades de  les cèl·lules del sistema immune, com la leucèmia limfàtica crònica, i diversos limfomes com el limfoma de cèl·lules del mantell o el limfoma difús de cèl·lules B grans.

Amb el Dr. Campo, són tres els investigadors a Espanya membres de la NAM. També ho són el Dr. Josep Dalmau, professor ICREA a l’IDIBAPS i professor de la UB, i Maria J. Alonso, de la Universitat de Santiago de Compostela.

El Dr. Elías  Campo, cap del grup Patologia molecular oncològica de l’IDIBAPS, ha co-liderat, amb el Dr. Carlos Lopez-Otín, els estudis de seqüenciació completa del genoma i l’epigenoma –els canvis químics del material genètic i les seves proteïnes reguladores- de la leucèmia limfàtica crònica. Aquest tipus de leucèmia és el més freqüent als països occidentals, amb més de mil nous pacients diagnosticats cada any a Espanya. Aquests estudis han suposat una fita en la recerca sobre el càncer.

Autor de més de 600 articles científics, el Dr. Campo ha estat president de l’Associació Europea d’Hematopatologia, és membre del Comitè de Govern del Consorci Internacional del Genoma del Càncer, i forma part de l’equip editor de la OMS per la Classificació de les Neoplàsies Hematològiques. El Dr. Campo va ser distingit amb el Premi Nacional de Recerca 2013, un guardó institucional impulsat per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, i amb el Premi Rey Jaime 2016 d’Investigació Mèdica.

Els nous membres de la NAM han estat anunciats a la reunió anual de l’Acadèmia i han estat triats pels actuals membres actius a través d’un procés que reconeix a aquells professionals capdavanters en els seus camps de treball i que han fet importants contribucions a l’avenç de les ciències mèdiques, la cura de la salut, i la salut pública. Junt amb el Dr. Campo, 9 professionals més van ser nomenats nous membres internacionals de la NAM.

Enllaç a la publicació del NAM: https://nam.edu/national-academy-of-medicine-elects-85-new-members/