Actualitat

Notícies

Divendres, 30 de de novembre de 2018

Un estudi proposa personalitzar el seguiment per colonoscòpia en pacients amb poliposi serrada

Investigadors de l’Hospital Clínic-IDIBAPS participen en un estudi publicat a la revista Endoscopy en el que demostren que els pacients amb poliposi serrada tenen un risc elevat de desenvolupar una lesió que pugui convertir-se en un tumor maligne, mentre que el risc de tenir un càncer colorrectal (CCR) és baix. El seguiment per endoscòpia per detectar el càncer en una fase precoç o detectar les lesions precursores permet l’eliminació dels pòlips i disminuir la incidència de càncer i, ara, els investigadors han determinat que es pot personalitzar en funció del risc de cada pacient.

L’estudi s’ha dut a terme en el marc del grup d’oncologia gastrointestinal de l’Associació Espanyola de Gastroenterologia i l’ha coordinat Francesc Balaguer, cap del servei de Gastroenterologia del Clínic i investigador de l’equip Oncologia gastrointestinal i pancreàtica de l’IDIBAPS. La primera signant de l’article és la Dra. Sabela Carballal, especialista del Servei de Gastroenterologia del Clínic.

Els pòlips serrats del còlon són un grup de lesions heterogeni que tenen el potencial de transformar-se en càncer colorectal (CCR) a través del que es coneix com la via serrada de la carcinogènesi, per la qual es desenvolupen fins a un 30% dels tumors. Fins ara aquest risc no havia estat quantificat de forma precisa, i no s’han descrit factors que s’associïn a un major risc de desenvolupar una lesió maligna. Donat que la poliposi serrada pot predisposar al CCR, els pacients i els seus familiars requereixen de seguiment en unitats d’alt risc de càncer colorectal.

En l’estudi publicat a Endoscopy, en el qui hi van participar 296 pacients de 18 hospitals espanyols, els investigadors han determinat la incidència d’aparició de lesions precursores d’un càncer colorrectal. Els resultats mostren que un 42% dels pacients van desenvolupar una lesió d’aquest tipus als 3 anys de seguiment, tot i que la incidència de càncer colorrectal era baixa, d’un 3%. “Les dades recolzen la realització de seguiment per endoscòpia en aquest grup de pacients ja que gràcies aquest seguiment el risc de càncer de còlon i recte disminueix”, assenyala Sabela Carballal.

Fins ara les colonoscòpies de seguiment es feien anualment, tal i com recomanen les guies clíniques, sense tenir en compte els factors de risc que predisposen al desenvolupament del tumor”, explica Francesc Balaguer. “Ara sabem quins són els factors de risc que predisposen a que un pacient amb poliposi serrada desenvolupi un tumor amb el que podem personalitzar el protocol de seguiment en funció del risc”, conclou.

Referència de l’article:

High incidence of advanced colorectal neoplasia during endoscopic surveillance in serrated polyposis syndrome.

Rodríguez-Alcalde D, Carballal S, Moreira L, Hernández L, Rodríguez-Alonso L, Rodríguez-Moranta F, Gonzalo V, Bujanda L, Bessa X, Poves C, Cubiella J, Castro I, González M, Moya E, Oquiñena S, Clofent J, Quintero E, Esteban P, Piñol V, Fernández FJ, Jover R, Cid L, Saperas E, López-Cerón M, Cuatrecasas M, López-Vicente J, Rivero-Sánchez L, Jung G, Vila-Casadesús M, Sánchez A, Castells A, Pellisé M, Balaguer F; Gastrointestinal Oncology Group of the Spanish Gastroenterological Association.

Endoscopy. 2018 Aug 1. doi: 10.1055/a-0656-5557.