Actualitat

Notícies

Dimecres, 17 de d’abril de 2019

Una proteïna implicada en càncer protegeix enfront de malalties musculars

Investigadors de l'IDIBAPS han identificat una proteïna anomenada ZEB1 que, segons els seus nivells i el teixit en el que es troba, pot tenir efectes beneficiosos o tenir efectes negatius. Estudis anteriors del mateix grup havien demostrat que l'augment descontrolat de ZEB1 contribueix al desenvolupament de diferents tipus de tumors. No obstant això, els nous estudis del grup demostren que ZEB1 protegeix al múscul de l'atròfia i la distròfia muscular.

La investigació, que s'ha dut a terme utilitzant tant mostres humanes com models animals, s'ha publicat en dos articles a les revistes Nature Communications i Nucleic Acids Research. Les primeres signants són, respectivament, Laura Siles i Chiara Ninfali, investigadores expertes en patologia muscular a l'IDIBAPS.

La proteïna ZEB1 és essencial per mantenir un múscul sa

A través de l'estudi amb mostres de pacients amb Distròfia muscular de Duchenne, una malaltia rara que comença en la infància i que provoca la destrucció progressiva dels músculs, i amb models experimentals de ratolí, els dos treballs demostren que ZEB1 és essencial per protegir el múscul de diferents malalties que produeixen dany o atròfia muscular. Per contra, la disminució de ZEB1 fa que els músculs siguin més susceptibles a aquestes patologies.

En resposta a traumatismes aguts i en la malaltia de Duchenne es produeix una destrucció del múscul i cal que les seves cèl·lules mare s'activin per reparar la lesió. "Els resultats aconseguits demostren que ZEB1 cal per disminuir la inflamació en el múscul i perquè les cèl·lules mare ho reparin després d'una lesió oa la distròfia muscular", explica Laura Siles.

D'altra banda, en nombroses condicions clíniques i patològiques (immobilització, envelliment, lesions medul·lars), es produeix una reducció del volum dels músculs en un procés conegut com atròfia muscular. "Els resultats obtinguts en l'estudi han demostrat que ZEB1 protegeix al múscul de l'atròfia induïda per la immobilització o el desús", indica Chiara Ninfali.

Aquests treballs revelen un paper inesperat per ZEB1, més enllà del relacionat amb el càncer, i poden obrir noves estratègies en el tractament de les distròfies musculars i de situacions que comporten una pèrdua de la massa muscular.

L'estudi ha estat finançat per diverses agències, principalment per la Fundació Duchenne Parent Project i l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya.

Fotografia: Imatge d'un múscul en fase de reparació després d'una lesió.

Referència dels articles:

ZEB1 protects skeletal muscle from damage and is required for its regeneration

Siles L et al. Nature Communications. March 25, 2019. 10:1364. doi: 10.1038/s41467-019-08983-8

Regulation of muscle atrophy-related genes by the opposing transcriptional activities of ZEB1/CtBP and FOXO3

Ninfali C et al. Nucleic Acids Res, November 16, 2018. 46(20):10697-708. doi: 10.1093/nar/gky835