Actualitat

Notícies

 • Dimecres, 20 de de febrer de 2019

  Els astròcits juguen un paper clau en la supervivència de les neurones

  Investigadors de l’IDIBAPS han participat en un estudi de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UBNeuro) en el que han identificat una potencial estratègia terapèutica contra la malaltia d’Alzheimer. El treball, publicat a la revista científica Journal of Neuroscience, demostra en un model de ratolins de la malaltia, que els astròcits —un tipus de cèl·lula del cervell— són capaços d’alliberar proteïnes que afavoreixen la supervivència de les neurones. Segons els investigadors, aquests resultats representen un pas endavant en la comprensió de la fisiologia dels astròcits i, a més, obren la possibilitat d’utilitzar aquest tipus cel·lular de manera terapèutica contra l’Alzheimer.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dimarts, 19 de de febrer de 2019

  Generen mini-ronyons vascularitzats a partir de cèl·lules mare humanes

  Investigadors de l'Hospital Clínic - IDIBAPS han participat en un estudi liderat per investigadors de l'IBEC en el qual han creat, per primera vegada, cultius tridimensionals -organoides- a partir de cèl·lules mare pluripotents que s'assemblen a teixit embrionari de ronyó humà durant el segon trimestre de gestació. L'estudi el publica la revista Nature Materials.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dijous, 14 de de febrer de 2019

  Professionals de l’IDIBAPS faran xerrades a centres educatius durant la Setmana mundial del cervell

  De l’11 al 15 de març de 2019 se celebra la Setmana Mundial del Cervell. Científiques i científics que investiguen sobre diferents aspectes de la neurobiologia es desplaçaran a centres educatius de Barcelona per fer xerrades que permetran a l'alumnat conèixer de primera mà les línies d'investigació que se segueixen per aprofundir en el coneixement del cervell i per entendre millor malalties com l’esquizofrènia, la depressió i l’Alzheimer, entre d’altres.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 4 de de febrer de 2019

  Investigadors del Clínic-IDIBAPS participen en un projecte Europeu per determinar el paper dels bacteris intestinals en la cirrosi

  Investigadors de l’Hospital Clínic i l’IDIBAPS participen en el projecte europeu MICROB-PREDICT. L’objectiu és analitzar i entendre el paper que exerceix el microbioma humà – el conjunt de microorganismes residents a l’intestí – en el desenvolupament de la cirrosi descompensada i en la síndrome d'Insuficiència Hepàtica Aguda sobre Crònica (ACLF), la causa més freqüent de mort en cirrosi.

  Llegir la resta de l'entrada

 • Dilluns, 4 de de febrer de 2019

  Investigadors del Clínic-IDIBAPS demostren els trastorns de son de Franz Kafka i dels seus personatges

  Un equip de Neuròlegs de l'Hospital Clínic de Barcelona i l’IDIBAPS, liderats pel Dr. Àlex Iranzo han fet públic dos articles sobre els trastorns del son de Franz Kafka i dels seus personatges literaris. En dos articles publicats a la revista Sleep Medicine els autors analitzen l’insomni que va perseguir a Kafka durant tota la seva vida i com l'escriptor ho va plasmar en els seus personatges.

  Llegir la resta de l'entrada