Qui som?

IDIBAPS: Recerca amb futur

Ramon Gomis Director de l'IDIBAPS

És un plaer saludar-vos des del web institucional de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), un centre que organitza la recerca en 5 àrees temàtiques, dins les quals s’agrupen gairebé 60 equips. Els avenços científics no són mai fruit d’una casualitat. Són compromisos a llarg termini que impliquen no només als investigadors, sinó també al conjunt de la societat. L’IDIBAPS és un consorci que al nostre país assumeix un d’aquest compromisos: impulsar la recerca translacional, la innovació i l’avenç tecnològic en el camp de la biomedicina, a través de diferents programes que giren a l’entorn de malalties d’alta prevalença, morbilitat i mortalitat. El web és un mirall d’aquesta activitat.

La tasca desenvolupada per l'IDIBAPS i els seus investigadors només és possible gràcies a un treball dur i a l'entusiasme però també a les infraestructures de recerca, com els Centres Esther Koplowitz i Cellex, edificis de laboratoris que han estat possibles gràcies al compromís de les institucions públiques, els investigadors i a grans mecenatges com els de la Fundación Esther Koplowitz i la Fundació Cellex.  Tradicionalment, els investigadors de l'IDIBAPS estaven distribuïts entre els espais de les tres institucions científiques que formen el consorci. Algunes de les línies de recerca que es resumeixen en aquest lloc web encara es desenvolupen en aquestes institucions, però avui dia els investigadors de l'IDIBAPS tenen dues noves instal·lacions de referència on totes les àrees de recerca interactuen i creixen juntes.

Des de la seva creació el 1996, l'IDIBAPS ha mostrat un creixement dels principals resulats d'investigació: publicacions científiques, translació del coneixement i la innovació, i la capacitat d'obtenir fons per a la recerca. Durant 2014 han estat 1004 publicacions originals en revistes internacionals, que sumen un total de 5.557 punts de factor d’impacte global. Això significa que la mitjana per article és de 5,5 punts, una xifra important i simptomàtica de la qualitat de la recerca que fem. Serà tot un repte mantenir aquestes xifres en els propers anys.

Participació en grans projectes

També vull destacar la creixent implicació d’aquest Institut en grans projectes nacionals i internacionals. La participació de l’IDIBAPS en els Centros de Investigación Biomédica en Red (CIBERs) impulsats per l'Instituto de Salud Carlos III és enorme. En aquest context, l'IDIBAPS participa en nous CIBERs i actualment som líders del CIBER de malalties hepàtiques i digestives (CIBERehd). Seguim participant i encapçalant projectes de les Redes Temáticas de Investigación Cooperativa (RETICs), també impulsats per l'Instituto de Salud Carlos III, i cada dia són més els Projectes finançats per la Comissió Europea en els que participem.

Tot plegat ens fa sentir admiració pels professionals que fan avançar aquest institut, i ens permet mirar el futur amb optimisme. Hem aconseguit algunes fites, però segur que en podrem aconseguir moltes més. Tenim potencial humà, el suport institucional, l’econòmic i la il·lusió per seguir endavant.

Ramon Gomis

Director de l’IDIBAPS